Diëtistenpraktijk Muriel Langedijk

Ons nieuwe oncologienetwerk, waar ik een van de deelnemers van ben, staat in de Duiven post. Leuk! We zijn een aantal enthousiaste mensen die bezig zijn een netwerk op te zetten voor mensen met kanker. We willen kortere lijnen en makkelijker en beter samenwerken. Ook met de tweede lijn (ziekenhuis). Kijk ook eens op : www.oncologienetwerkduiven.nl

 

Op de site, bij het kopje ‘vergoedingen 2017’ staan een aantal links waarop u kunt klikken. U kunt zien wat er vergoed wordt. We zitten in de basisverzekering voor 3 uur, dit gaat wel van uw eigen risico af.

De GGD heeft een mooie website gemaakt om te checken of bepaalde ‘app’s’ die zeggen de gezondheid te bevorderen, wel geschikt zijn. Je kunt mooi zoeken en bekijken wat er allemaal is in het woud van app’s!

website: ggd-app-check

 

 

Wij zijn zeer verheugd dat wij eindelijk een mogelijkheid hebben om een cursus in groepsvorm te kunnen geven voor kinderen met overgewicht. Wij starten zo spoedig mogelijk voor kinderen van de basisschool: groep 6, 7, 8.

Door een subsidie kunnen we de kosten laag houden.

Mail alvast uw eventuele interesse, zodat u de informatie (als die gereed is), kunt ontvangen!

Het is vast wel bekend bij iedereen: goede voornemens houden vaak maar kort stand. Ik hoorde een bericht dat bij maar 1 op de 12 mensen, het goede voornemen ook echt blijft! Dit heeft diverse oorzaken: mensen bereiden zich er niet goed genoeg op voor, maken niet-concrete afspraken met zichzelf of stellen te hoge doelen. Afvallen? Ja, een kilo of drie lukt vast wel en is ook goed: de extra kilo’s van de feestdagen er weer even af halen. Wil je meer afvallen? Kom dan toch eens langs! De diëtist kijkt niet alleen naar je voeding, maar ook naar het gedrag en hoe je dit kunt wijzigen. Ik werk met ‘motivational interviewing’ en een stapsgewijze aanpak.

De kosten van de diëtist worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar gaan wel van uw eigen risico af! Bent u verder wel gezond, dan betaalt u dus gewoon zelf. Vindt u dit lastig, vraag dan naar de kortingsmogelijkheden (bv betaling ineens, mailcontact, etc).

 

Inmiddels is bekend welke verzekeringen dieetadvisering (extra) vergoeden.

De diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket, maar soms wordt er wat extra uren geboden vanuit de aanvullende verzekering.

Dit jaar hadden bovendien Menzis FNV II leden een extra voordeeltje: onder bepaalde voorwaarden werd de diëtist vergoed via een speciaal programma, waardoor het eigen risico NIET aangesproken werd. Of dit in 2016 ook is, heb ik nog niet uitgezocht.

Wellicht staat het op de volgende site, een collega is zo handig geweest alvast wat op papier te zetten! vergoedingen

Het is u vast niet ontgaan: er zijn nieuwe voedingsadviezen gepresenteerd. De oude waren uit 2006, dus herziening was zeker nuttig. Wat ik al wist waren de ‘mediterrane’ adviezen zoals het gebruik van goede vetten als vis, olie, noten. Ook groente en fruit wordt uiteraard gepromoot. Goed vind ik dat ook het drinken van (teveel) sap aan de orde is geweest : dit lijkt gezond, maar is het niet.  Verder een advies over alcohol : gewoon niet… tenzij. Drink dus met mate. Dat wist iedereen eigenlijk wel, maar er was altijd nog een ‘vergoeilijking’: het is toch goed voor hart en bloedvaten?? Nee, dat weegt niet op tegen de nadelen. Het is wel zo dat je ook heel goed individueel moet kijken: welke risico’s heeft een individu? Ik moet het lijvige rapport nog lezen, dus wie weet volgt er nog een bericht.

Och wat een oud nieuws voor ons… bacon en ham is kankerverwekkend.

De  media duiken hier weer boven op. Waarom wordt een genuanceerd bericht, bijvoorbeeld gegeven door het voedingscentrum of diëtisten niet opgepakt? Je moet tegenwoordig met harde kreten komen wil je opvallen.

Het is al heel erg lang bekend dat vlees, zogenaamd ‘rood vlees’ (is niet altijd rood, leuk he), bewerkt vlees, bewerkte vleeswaren, gerookt en gezouten vlees maar ook barbecuen ongezond is voor de darmen. Je hebt meer kans op darmkanker.

Het advies van de WCRF is al lang: probeer 500 gram vlees per week te eten, wissel dus af met vis, ei, vegetarisch.

Zolang u gezond, gevarieerd en niet TE veel eet van bepaalde voedingsmiddelen is er meestal niets aan de hand. Vergeet ook niet de overige risico’s op kanker: overgewicht, roken en niet bewegen.

Ja werkelijk, het is een woord… Blijkbaar is oktober de maand van het ‘stoppen met roken’ geworden.

Er is een website: stoptober  waar diverse adviezen staan en ondersteuning wordt geboden.

Roken staat uiteraard op nummer 1 wat betreft schadelijk effecten voor de gezondheid. Goed plan dus om te proberen te stoppen!

Bent u bang dat u aankomt? Die angst is best reëel.. de stofwisseling is wanneer u rookt, namelijk zo’n 10% hoger dan normaal. Dit komt omdat het lichaam energie nodig heeft om de schadelijke effecten van roken te ‘herstellen’. Ook heeft u meer vitamine C nodig. Wanneer u dus stopt, heeft u die 10% ‘over’. Blijft u hetzelfde eten, dan komt u gewoon aan.

Tijdens het stoppen hebben de meeste mensen ook nog last van ‘snaaineigingen’. Dit bij elkaar maakt dat mensen wel eens 10 of meer kilo aankomen!

Voorkom dit, want gewichtsstijging is in de meeste gevallen niet gezond. Kom langs bij mij en ik geef u adviezen hoe u (zonder echt te lijnen)  wel op gewicht kunt blijven. Een eenmalig consult kan al voldoende. zijn.

Kijk voor (DE TIJDELIJK SPECIALE)  tarieven bij: vergoedingen 2015

Diëtiste Muriël Langedijk,
Cornetstraat 15,
Duiven

0316-285844
06-13683075

mcm.langedijk@planet.nl

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Mijn website heeft (nog) geen Https (veilige) verbinding. Dit is niet verplicht. Op mijn site zijn geen invulbladen waar u uw gegevens op moet invullen die bij mij terecht komt. Wanneer u mij mailt, is dat uw eigen keuze, probeer nooit al te veel privacygevoelige informatie te delen via de mail. De privacyverklaring kunt u hier inzien: privacyverklaring