Wanneer heb je diabetes?

Als uw bloedsuiker wordt gemeten, moet dit nuchter zijn. Wanneer de bloedsuiker dan groter of gelijk aan 7 is, tweemaal gemeten, dan heeft u officieel diabetes.

Een gestoorde suiker, is bij een bloedsuikerwaarde tussen de 6.1 en7. Niet nuchter zijn die waarden ietsjes hoger.

Meestal is er sprake van een te hoog gewicht, aanleg of zwangerschap. Turkse, Marokkaanse en Surinaamse mensen, hebben overigens een hogere kans op diabetes! Bij de diabetes is vaak een hoge bloeddruk en een gestoorde vetstofwisseling.

Diabetes… en dan?

Nadat u bij de huisarts en de praktijkondersteuner bent geweest, wordt u als het goed is doorverwezen naar de diëtist. Zij gaat kijken naar uw voeding, gewoontes, beweging en motivatie.

Een voeding bij diabetes, moet in principe voldoen aan de ‘richtlijnen goede voeding’. Dus dat doet u natuurlijk al lang! Of…. kan er nog wat aangepast worden? Een verandering van het patroon, waarbij u let op de koolhydraten, vetten en gezond eten, kan een zeer goede bijdrage leveren aan het verbeteren van de bloedsuikers, het gewicht, de bloeddruk, het cholesterol en de eventuele medicatie beperken… U wil toch vast ook nog lang genieten!

De diëtist kijkt naar uw voeding, gaat na wat u al weet van diabetes en wat u zou kunnen veranderen. Ook al weten we vaak wel wat in onze voeding beter kan, we doen dit vaak niet. De diëtist helpt u hierbij. Verder zijn er ook nog veel fabeltjes over de voeding aanwezig, men kan de verpakkingen of de ingrediëntendeclaratie niet goed duiden of er wordt te weinig bewogen.

Als diëtist kijk je naar het geheel, per individu: wat kun je veranderen bij deze persoon, hoe zal dat gaan, hoe houdt hij of zij dat vol? Streng zal ik nooit zijn, dat heeft geen enkele zin. Ook houd ik niet van regeltjes als ‘u mag dit en dat niet’. Een voeding is zo veel meer!

Kom, wanneer u diabetes heeft, eens langs. Laat u doorverwijzen door de praktijkondersteuner.

Ook is het verstandig om, als u lang niet bij een diëtist geweest bent, weer eens naar uw voeding te laten kijken.

Bedenk goed: wat wil ik en waarom?

Meer weten over de verschillende termen van suikers? download dit formulier: koolhydraten

Meer weten over de bloedsuikers, klik hier: bloedsuikers

Diëtiste Muriël Langedijk,
Cornetstraat 15,
Duiven

0316-285844
06-13683075

mcm.langedijk@planet.nl

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Mijn website heeft (nog) geen Https (veilige) verbinding. Dit is niet verplicht. Op mijn site zijn geen invulbladen waar u uw gegevens op moet invullen die bij mij terecht komt. Wanneer u mij mailt, is dat uw eigen keuze, probeer nooit al te veel privacygevoelige informatie te delen via de mail. De privacyverklaring kunt u hier inzien: privacyverklaring