Het zogenaamde ‘FODMAP’ dieet is een dieet die sinds een paar jaar gebruikt wordt bij bewezen prikkelbaar darm syndroom. Het is ‘overgewaaid’ vanuit Australië waar het zeer goede resultaten liet zien. In Nederland zijn diëtisten ook bezig om zich te verdiepen in dit dieet. Ik heb het al een aantal keer ‘uitgevoerd’ en het geeft vaak goede resultaten!

Het dieet komt er op neer dat een bepaalde periode (4-6 weken) diverse producten uit de voeding gehaald worden. Dit zijn veelal suikers of suiker-achtige verbindingen (koolhydraten). Fodmap staat dan ook voor: Fermentabele, oligosachariden, disachariden, monosacharidenen and polyolen. Meest voorkomend in groente en fruit, maar ook in bijvoorbeeld tarwe en toegevoegd als zoetstof.

U kunt hier al van alles over vinden op internet. Ga echter niet experimenteren. Weglaten van bepaalde voedingsmiddelen kan tijdelijk niet zo’n kwaad, maar kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de lange termijn (bepaalde tekorten).

Dit dieet wordt alleen toegepast als er eerst andere aanpassingen aan de voeding zijn aangebracht. Denk aan ‘gezond eten’, leefregels bij darmklachten navolgen, voldoende bewegen, eventueel lactosebeperkt. Daarnaast moet de diagnose PDS goed worden vastgesteld.

Het dieet is in de beginfase behoorlijk streng, maar wordt later uitgebreid met producten. Op den duur weet je dus officieel welke producten je niet kunt verdragen.

Wilt u dit dieet proberen? Neem dan contact op.

Diëtiste Muriël Langedijk,
Cornetstraat 15,
Duiven

0316-285844
06-13683075

mcm.langedijk@planet.nl

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.

Mijn website heeft (nog) geen Https (veilige) verbinding. Dit is niet verplicht. Op mijn site zijn geen invulbladen waar u uw gegevens op moet invullen die bij mij terecht komt. Wanneer u mij mailt, is dat uw eigen keuze, probeer nooit al te veel privacygevoelige informatie te delen via de mail. De privacyverklaring kunt u hier inzien: privacyverklaring