Cholesterol

Cholesterol.. iedereen weet intussen dat dit een vet is wat slecht is voor de vaten.. maar wat is het nu eigenlijk. Als u het graag wil weten, hieronder een uitgebreide, wellicht lastige maar ik hoop duidelijke uitleg!

Cholesterol is een vetachtige stof, eigenlijk veel gelijkend op een hormoon.

Triglyceriden zijn gewoon vetten. Zij zijn brandstof voor ons lichaam. Dit is wat in ons eten zit. Er zijn, afhankelijk van de scheikundige samenstelling, verschillende soorten vetten: verzadigde, onverzadigde of transvetten. Daarnaast is er cholesterol. Cholesterol is nodig voor het maken van hormonen en het samenstellen van onze gal. Wij maken zelf cholesterol in de lever.

Vetten kunnen in het bloed niet oplossen (net als water en olie), maar het moet toch vervoerd worden; hier wordt een eiwit voor gebruikt. Zo’n samengesteld deeltje van vet-eiwit heet ‘lipoproteïne’. Alle vetachtige stoffen en cholesterol worden zo vervoerd.

Lipoproteïnen worden gemaakt in de lever en darmen en er zijn verschillende deeltjes met een andere naam, afhankelijk van wat ze vervoeren en hoe ‘zwaar’ ze zijn.

  • Chylomicronen: grote deeltjes met veel vet en weinig eiwitten.
  • VLDL: deeltje van lage dichtheid
  • LDL: deeltje van lage dichtheid
  • HDL: deeltje van hoge dichtheid, erg klein en bevatten de meeste eiwitten

Wat gebeurt er met de deeltjes?

Chylomicronen: brengen vet uit de voeding van darm naar lever, spieren, vetweefsel en andere organen. Verschijnen direct na een maaltijd in het bloed en zijn ook snel weer weg.

De lever maakt triglyceriden uit andere triglyceriden en maakt cholesterol of verwerkt cholesterol. Deze deeltjes worden in de lever dus ‘verpakt’ in VLDL deeltjes. Deze worden in het bloed gebracht. Ze zijn uiteindelijk brandstof voor spieren en opslag (reservevoedsel) in het vetweefsel.

In de spieren en vet worden deze VLDL deeltjes dus ‘leeg gehaald’, waardoor de deeltjes kleiner worden: er zit minder vet in en in verhouding zit er dan meer eiwit in. Dit zijn dan LDL deeltjes geworden. Van de verschillende lipoproteïnen, bevatten deze deeltjes de meeste cholesterol.

De HDL deeltjes kunnen het cholesterol wat over is uit alle weefsels in het lichaam, opnemen, vervoeren naar de lever waar het wordt verbrand.

De lever kan LDL en HDL deeltjes uit het bloed halen.

Schade?

Afhankelijk van de grootte van het deeltje, levert het schade op aan onze vaten. HDL is klein, kan makkelijk door de vaatwand heen en de deeltjes veroorzaken geen ‘verkalking’.

LDL deeltjes zijn iets groter, maar kunnen toch door de vaatwand heen. Ze blijven echter vaak achter in de wand. Daar hoopt het zich op en brengt vernauwing op gang.

Chylomicronen en VLDL kunnen niet door de vaatwand heen.

LDL is het meest schadelijk voor de wand. Ze bevatten ook veel cholesterol.

Gevaar?

– hoog LDL is een risico op hart en vaatziekten.

– hoog totaal cholesterol is ook gevaarlijk (dit is namelijk: cholesterol in VLDL, LDL en HDL deeltjes samen..).

– de verhouding tussen de deeltjes is belangrijk zoals de ratio = totaal cholesterol delen door het HDL

– hoog Triglyceriden is ook schadelijk. Er zijn LDL deeltjes die veel triglyceriden vervoeren, ze kunnen in de vaatwand komen en daar dus verstoppingen/verdikkingen veroorzaken.

(vaak komt een laag HDL, een hoog Triglyceride voor bij diabetes, overgewicht, gebrek aan beweging).

Normale waarden.

Dit is nogal eens een discussie. De waarde wisselt per periode. Verder is het belangrijk alle waarden te weten en overige risicofactoren te kennen zoals roken, overgewicht, zit het in de familie, beweging, etc.

De waarden die gunstig zijn wordt wel eens de ‘5,4,3,2,1’ regel genoemd: waarden van totaal cholesterol, de Ratio (cholesterol delen door HDL), LDL, Triglyceriden, HDL, waarbij de laatste, het HDL liefst Boven de 1 moet zijn.

Vragen? Mail de diëtist!

Menu