Crohn & Colitis

Naast PDS (het prikkelbare darm syndroom) zijn er ook darmaandoeningen die daadwerkelijk ontstekingen geven. Bij de ziekte van Crohn kan het hele maag-darmstelsel ontsteken (ook wel ‘van mond tot kont’) en bij Colitis Ulcerosa zitten de ontstekingen in de dikke darm.

Er zijn ook ontstekingen die kunnen ontstaan vanuit uitstulpingen (divertikels), maar dat is dus weer wat anders.

Deze ontsekingsziekten zijn vaak lastig te bestrijden. Men weet niet zo heel goed wat de oorzaken zijn, maar duidelijk is wel dat ons ‘Westers’ voedingspatroon een grote factor is en daarnaast dat stress een mogelijke oorzaak is. Een gezonde voeding met niet te veel vlees, veel groente en fruit zou de klachten kunnen minderen. Een dieetadvies bij deze darmaandoeningen, net als bij PDS, moet echter individueel worden afgestemd. Een dieetadvies kan zeker wel een postief effect hebben op de klachten van de darmen maar ook op de vermoeidheid.

Een vrij nieuw dieet (nog niet veel in Nederland toegepast) is het SCD dieet. Het ‘Specific Carbohydrate Diet’, waarbij veel soorten koolhydraten worden weg gelaten. Ik ben me hierover aan het inlezen en het ziet er veelbelovend uit! Wilt u de uitdaging aangaan (want het is geen makkelijk dieet), neem dan contact met mij op.

 

Menu