Diabetes

Wellicht heeft u al veel informatie gekregen over diabetes bij de huisarts, praktijkondersteuner en misschien via voorlichtingsmateriaal. Wanneer u net de diagnose heeft gehad, krijgt u veel op u af. U moet van alles.. medicijnen slikken, naar de praktijkondersteuner (POH) en vaak de diëtist.

Afhankelijk van de bloedsuikers, uw gewicht en bijvoorbeeld aanleg, gaat men als volgt te werk:

Diagnose –> leefstijladviezen –> na 3 maanden opnieuw bloedsuiker check  –> bloedsuiker > 8  Starten met medicatie (Metformine)   opbouwend. Dit wordt gedaan tot een maximum van 3000 mg.

Als dit niet voldoende helpt, gaat men over op Gliclazide. Er zijn diverse andere medicijnen voor diabetes.

Uiteraard zijn hier uitzonderingen op!

Er wordt rekening gehouden met:

– leeftijd

– duur van de diabetes

– welke ziektes zijn er nog meer aanwezig

– wat wil de patiënt

De bloedsuiker moet nuchter onder de 7 zijn.

Er is ook nog een ‘gemiddelde’ bloedsuiker, dit heet de HbA1c. Dit is het gemiddelde bloedsuiker over 6 weken.

Deze moet niet ‘zo laag mogelijk’ zijn Dat is niet beter!

Een streven is < 70 jaar: 53 mmol

> 70 jaar: streef naar een HbA1c van 58 of 64, afhankelijk van de duur van de diabetes EN bij het gebruik van andere (of meerdere) medicijnen dan metformine.

Metformine helpt beschermend tegen hart en vaatziekten.

Voeding: Het gewicht, de beweging en de koolhydraten uit de voeding hebben invloed op de diabetes. Ook kan stress een verhoging van de bloedsuiker geven.

Wat kunt u verwachten bij mij?

Ik kijk als eerste naar uw voeding, de inname van vetten en koolhydraten en uw leefomstandigheden (gezin, werk, beweging). Ook kijk ik graag naar uw eigen hulpvraag: wat wilt u, waar bent u voor gemotiveerd, wat gaat u volhouden? Een dieet aan iemand ‘opleggen’ helpt, zo weten we al lang, niet. U moet gemotiveerd zijn om bepaalde dingen te veranderen. Een dieetadvies wordt dus ook zo goed mogelijk op uw situatie aangepast, zodat u dit ook op lange termijn vol kunt houden.

Gewichtsverlies kan helpen om de diabetes te verbeteren.

Ook een koolhydraatarm dieet kan soms helpen. Zo’n dieet is wel heel anders dan een normale voeding! klik hier: https://www.dietist-langedijk.nl/koolhydraatarm-dieet/

Menu