Kurkuma/Curcumine

Kurkuma, ofwel de geelwortel, bevat de stof Curcumine. Dit is het bestanddeel van geelwortel. Het wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken, het is een specerij. Het kleurt het gerecht geel en wordt veel gebruikt in kerriegerechten. Het wordt ook toegevoegd als kleurstof (E100). De stof is niet oplosbaar in water, maar in olie.

Deze stof staat momenteel in de belangstelling vanwege de gunstige effecten die de stof zou hebben op het lichaam. In reageerbuisonderzoek remt het de groei van kankercellen. Dit wil nog niet zeggen dat dit in het menselijk lichaam ook zo gebeurt, maar er wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Dit gaat dan om de stof curcumine en niet om kurkuma.

Probleem is dat de stof heel slecht wordt opgenomen en ook zeer snel wordt afgebroken in de darm. Het gebruik heeft dus vooralsnog niet zo heel veel zin. Er zijn wel pillen op de markt die de opname verbeteren (met zwarte peper) maar de effectiviteit is nog lang niet overtuigend, ook niet uit de onderzoeken die al zijn gedaan.

 

Menu