Maag & darmen:

Maag:

Na de slokdarm volgt de maag. Hierin wordt voedsel gekneed en vermengd met zuur. Een deel van de vertering begint en het voedsel gaat heel langzaam, in kleine beetjes, door de maagsluitspier naar de dunne darm (12-vingerige darm). De maag kan behoorlijk uitrekken na het eten en hij komt in principe weer in de normale vorm terug wanneer de maag leeg is. In de maag wordt een stofje aangemaakt ‘intrinsic factor’  die vitamine B12 helpt opnemen. Klachten aan de maag kan soms ook een B12 tekort opleveren. Maagzuur kan soms terugstromen naar de slokdarm. Dit is niet goed want dit is zuur waar de slokdarm niet tegen kan.

Darmen:

De darm is zo’n 6 meter lang. Deze bestaat uit dunne en dikke darm. Hier vindt vertering plaats en opname van voedingsstoffen vanuit de darm naar het bloed. Ook zitten in de darmen veel bacteriën die ons helpen bij de vertering.

Maagdarmklachten:

Iedereen heeft wel eens maag of darmklachten. Na het eten van iets verkeerds, na ‘teveel’ eten of wanneer je iets eet wat je niet gewend bent. Dit gaat meestal weer over.
Kinderen hebben soms ook ‘buikpijn’ als ze zich niet lekker voelen. Dit hoeft dan niet perse in de maag of darmen te zitten. Bij klachten die niet weg gaan of klachten die steeds weer terug komen, is het verstandig eens naar de huisarts te gaan. Vaak is er niets aan de hand maar soms wordt, na onderzoek, toch een diagnose gesteld. Veel voorkomend zijn maagklachten, diarree, obstipatie en prikkelbare darm syndroom. Soms wordt medicatie voorgeschreven, maar het is verstandig om eerst eens te laten kijken naar uw voedings- en leefpatroon! Veel klachten verbeteren met goede dieetadviezen. Kijk verder op mijn site naar de verschillende aandoeningen en welke klachten daar bij horen.

Maagklachten
Darmklachten
Menu