Overgewicht

Een veel voorkomend probleem natuurlijk. Overweegt u begeleiding bij een diëtist bij uw overgewicht? Uiteraard kunt u bij mij terecht. Ik heb veel mensen begeleid in hun strijd tegen de overtollige kilo’s. Dit wil niet zeggen dat u hier ook zomaar van af bent wanneer u bij mij komt. Overgewicht is enkele jaren geleden als ‘ chronisch’ bestempeld. Dit betekent dat u daar niet meer van af komt. Voor een deel is dit zeker waar. Een blijvend effect krijgt u door uw gedrag aan te passen en langzaam gewicht kwijt te raken. Als dit is gelukt, zult u meer moeten bewegen om het gewicht te handhaven. Immers: we verbruiken energie naar ‘ kilo’s’ , wat betekent dat een verlaging van het gewicht (dus kilo’s) u een lagere stofwisseling geeft. Bij 10 kilo gewichtsverlies, kan dat zo’n 200 kcal per dag zijn!!

Dus: als u minder weegt, verbruikt u minder energie.

Verder is het zo dat het zeker niet altijd lukt om (goed) gewicht kwijt te raken. Dit komt soms doordat er sprake is van aanleg, andere aandoeningen of frequente lijnpogingen. Soms is de oorzaak zelfs niet geheel duidelijk. Dit is niet vreemd en ligt niet aan u of aan de diëtist. Soms moet je kleinere gewichtsdalingen accepteren en ook motivatie halen uit het feit dat gezonder eten ook gezondheidseffect heeft! Ook bij overgewicht.

Wat als afvallen niet helpt? U kunt dan eventueel overgaan op een koolhydraatbeperkt dieet, wat echter ook niet altijd de oplossing is. Maaltijdvervangers kunnen soms een extra steun zijn, maar zijn ook niet mijn voorkeur. Je moet altijd alert zijn op het jojo-effect. Beter een paar kilo er af en er af houden dan streng gaan lijnen!!

Menu