PDS

Wanneer u de diagnose ‘prikkelbaar darm syndroom’ heeft gekregen, zijn er vaak veel doktersbezoeken aan vooraf gegaan. Sommige mensen hebben al jarenlang klachten en treedt er een zekere gewenning op: ik heb nu eenmaal gevoelige darmen…. een bepaalde gebeurtenis kan soms de klachten ernstiger maken waardoor de stap naar de huisarts en in een aantal gevallen de maag-darm-leverarts toch wordt gemaakt. De klachten zijn erg wisselend per persoon. Variërend van continu klachten tot klachten in periodes van stress. Meest voorkomend zijn:pijn, opgeblazen gevoel, krampen, diarree of juist obstipatie. Je kunt echter ook behoorlijke krampen en zweetaanvallen hebben of zelfs flauwvallen! Erg vervelend.

Bij maag en darmklachten wordt uiteraard al snel gedacht aan de voeding. Er worden bepaalde voedingsmiddelen weggelaten, maar dit heeft niet altijd effect. Het is moeilijk om te achterhalen wat precies het probleem is omdat de klachten ook later kunnen optreden en je eet vaak meer dingen tegelijk. Het kan ook zijn dat je de ene dag wel last en de andere dag geen last van een voedingsmiddel hebt!

Door goed te kijken naar de voeding en eventuele ‘triggers’ te identificeren, kun je soms beter grip krijgen op je klachten. Naast een goede voedingsanamnese besteed ik ook aandacht aan de omstandigheden: Wanneer zijn de klachten het hevigst? Waar zit de pijn? Hoe is het met beweging? Is er sprake van stress? Soms verwijs ik mensen door naar een hypnotherapeut in Dieren waar ik mee in contact sta; hij heeft PDS als aandachtsgebied. Hypnotherapie is één van de behandelingen die een goed effect kan hebben op darmklachten.

Binnenkort is er een ‘keuzehulp’ PDS (waar ik overigens een kleine bijdrage aan lever als diëtist). U vindt de link dan hier.

Kijk ook eens bij: het FODMAP dieet op mijn pagina fodmap.

Meer informatie bij de PDS belangenvereniging: http://www.pdsb.nl

Informatie maagleverdarm stichting: http://www.mlds.nl

Menu