Sinds enige tijd ben ik mij aan het verdiepen in maag en darmklachten. Al langere tijd begeleid ik mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom, een lastige aandoening waarbij je veel darmklachten hebt die je leven aardig kunnen verstoren. Een dieet hiervoor is het FODMaP dieet, waarbij je een aantal voedingsmiddelen weg laat en kijkt of de klachten minder worden. Daarna introduceer je deze ‘verboden’ voedingsmiddelen weer zodat je kunt uitzoeken waar je goed of minder goed tegen kunt.

In mijn onderzoek naar meer informatie over de voeding, groenten, fruit, etcetera, stuitte ik op het SCD dieet die mogelijk geschikt is voor mensen met de ziekte van Crohn. Dit is een andere aandoening die echt ontstekingen geeft in het maag-darmstelsel (meestal dunne darm).

Interessant te zien dat het stukje ‘voeding’ bij vele aandoeningen toch nog onderbelicht is. Veel geld gaat naar onderzoek van medicijnen, waardoor de voeding een beetje wordt vergeten. Want wat hoor je vaak bij de arts ‘nee, er is niet een speciaal dieet wat helpt’. Hm.. een Westerse voeding staat anders wel bekend als mogelijke veroorzaker van deze aandoening (naast enkele andere oorzaken).. dan zou het omgekeerde toch ook logisch kunnen zijn: een genezende voeding? Momenteel dus in onderzoek naar het SCD dieet. Een strikt dieet maar met veelbelovende resultaten!

Menu