De schijf van vijf.

Deze schijf heeft 5 vakken.
Hierin staat al het gezonde eten.
Elk vak is belangrijk.
In elk vak staat eten die ‘bij elkaar hoort’.

Vak 1 = groente en fruit
Vak 2 = granen, aardappelen
Vak 3 = vlees, melk, ei, kaas
Vak 4 = vetten
Vak 5 = vocht

Groente en fruit

Vitamines en vezels.
Eet 2x fruit
Eet 250 gram groente

Weinig calorieën.
Wel suikers in fruit.

Granen etc.

Koolhydraten (zetmeel).
Veel vitamines, vezels.
IJzer, jodium.
Zeer belangrijk!

Eet ongeveer:
3-5 snee brood
2-4 aardappelen
af en toe peulvruchten.
of pap, muesli.

Melk, ei, vlees

Vaak zit er in:
Eiwit, vit. D, calcium, ijzer.
Redelijk wat calorieën.
Vult goed.

Eet weinig vlees.
Wat vaker vegetarisch.
Af en toe een ei.
Wat melk of yoghurt (2-3 glazen of schaaltjes per dag)

Vetten

Goede vetten in olie, margarine, noten, vette vis en avocado.
Vitamine A,D,E

Wees niet te bang voor vet.
Vet is ook belangrijk!
Eet niet te veel verkeerd vet:
koek, gebak, frituur, chips.

Vocht

Goed voor darmen en nieren.

1,5 liter per dag = ongeveer 15 kopjes!
Thee: 4-5 per dag
Koffie:3-5 per dag
Water
Let op sap en frisdrank.
Light is niet slecht maar neem ook niet veel.

Neem zo veel mogelijk uit de schijf!
Hoeveelheden wisselen per persoon.
Je mag natuurlijk ook wel iets buiten de schijf.
Zoals koek, gebak, chips, suiker.

Kijk naar je gewicht: blijft dit goed?
Dan eet je niet teveel calorieën (energie).

Menu